img

Fiziksel ve Sanal Sunucu Çözümleri

Fiziksel ve Sanal Sunucu Çözümleri

ParsTeknolojisi ailesi olarak, çeşitli sektörlerde yer alan küçük, orta ve büyük dereceli iş yapan işletme ve kurumlar işlerini dijitale aktarmak istediklerinde ihtiyaç duyulacak olan en büyük konulardan birisi sunucu ve network yapısıdır. Bu hizmet kolumuzda sizlere fiziksel ve sanal sunucu arasındaki farkları anlatarak ihtiyaçınızı daha iyi analiz edebilmenizi istiyoruz.

 

Fiziksel Sunucu

Fiziksel sunucuları masaüstü bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz. Tamamen yatay konumlu (rack) olarak yukarıdaki görsel şeklindedir. Dikey konumlu olan ise (tower) gündelik hayatta gördüğünüz üzere normal bilgisayar kasasıdır. 

Peki normal bilgisayar ile fiziksel sunucunun arasındaki fark nedir ? 

Normal bilgisayarları gündelik işlerinizi yapabilmek maksatı kullanıyorsunuz. Sunucularda ise çok daha fazla yüksek donanım, elektrik ve internet kapasitesini karşılayabilecek şekilde uygun tasarlanmış cihazlardır. 

Fiziksel sunucuları direk yalın hali ile yani sanallaştırma yapmaksızın direk işinize göre kullanım elde edebilmeniz mümkündür. Örneğin bir fabrikayı ele alıcak olursak ön muhasebe programını güvenle barındırmak ve kullanıcılara sunmak için server yapısı kullanılır tüm veriler fiziki sunucu içerisinde barınır ve diğer kullanıcılar bu cihaza bağlantı sağlar ve kullanım yapar.

Sanal sunucu ise bir fiziksel sunucuyu sanallaştırıp parçalara bölerek kullanmaktadır. Örneğin 128 GB içeren bir fiziki sunucuyu sanallaştırarak 8 adet sanal sunucu oluşturabiliriz bu sayede her kişiye 16 gb ram kapasitesi olacak şekilde sanal sunucu tanımlaması yapabiliriz.

Peki sanal sunucuda ne yapabiliriz ?

Fiziksel sunucunuzda yaptığınız tüm işlemlerin aynısını sanal sunucularda da yapabilirsiniz. Yüksek donanım ihtiyaçı duyulan konularda fiziksel sunucu istenir. Örneğin kendinize ait 5-10 adet projeniz var ise sanal sunucu kullanabilirsiniz. 

Sunucu barındırmaları nasıl olmalıdır ?

Fiziki sunucular soğuk ortam, elektrik ve internet kesintisi olmayacak şekilde yüksek internet hızı ihtiyaçı olan cihazlardır. Örneğin evinizde yada işyerinizde 30-50 mbit yada 100 mbit hızların olduğu yerde web yayını yapmanız ciddi problem yaratıcaktır. Özellikle bu tarz makinalar aşırı ısındığı için soğuk ortamda olmalıdır. Aksi takdirde cihaz parçalarına ciddi zarar vermektedir.

Biz bu tarz cihazları verimerkezi adını verilen özel kuruluşlarda barındırıyoruz. Örneğin Türkiye'de netbudur verimerkezi almanyada ise hetzner veri merkezi ile çalışıyoruz. Burada sunucularımız kabinlerde barınıp 7/24 soğuk ortam yüksek elektrik ve internet yapısı ile yayın vermektedir.

 

Bu hizmet kolu ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen bize ulaşın.